Postadress
Åsögatan 200 A
116 32 Stockholm
Sverige

Arbetslokal
Alsnögatan 3
Stockholm

Namn *
Namn
         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Aktuellt

 

 

Laina och Fåglarna på gästspel i Finland

Michaela Granit

Jag är på väg till Helsingfors med ett gästspel av senaste uppsättningen av Laina och fåglarna på Esbo Stadsteater som spelas 5, 6, 7, och 8 april.

Jag hyllar den fantastiska ensemblen: Zardasht Rad, Sannamari Patjas, Timo Nieminen, Ingela Schale Berghagen och Sylvia Rauan, Mina Azarian!

Dramatiker: Susanna Alakoski, regi och koncept/dramaturgi: Michaela Granit. Scenograf och kostym: Karin Lind. Musik & Ljuddesign: Jukka Rintamäki. Ljusdesigner: Willam Wenner. Filmprojektion: Elias Lindén i samarbete med Michaela Granit. Maskör: Linda Sandberg. Regiassistent: Emelie Smeds. Produktion: Scenkonst Sörmland. Urpremiär var den 23 mars på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna.

  ”Gripande, vackert, poetiskt… Som en röd tråd går gestalten Tolir, som dömts av Oden att vandra tills det blir fred på jorden. Denne odödlige viking har i tusen år försökt att mäkla fred. Zardasht Rad spelar denna figur som sätter dagens migration och krig i ett historiskt perspektiv som får publiken att vrida sig av skratt – och tänka efter.” Eskilstuna kuriren

För första gången har Susanna Alakoski skrivit en pjäs direkt för scenen i ett samarbete med regissör och dramaturg Michaela Granit, om ett ämne som berör; invandring. Urpremiären var på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna, den 23 mars.

Nu spelas föreställningen vidare på 36 orter i Sverige! Boka biljetter! Den 10 och 11 maj spelas föreställningen i Stockholm på Unga Klara, Kulturhuset Stadsteater: http://www.ungaklara.se/forestallning/laina-och-faglarna/ 

Se vidare spelplanhttp://scenkonstsormland.se/teater/laina-och-faglarna/ 

Med boken Svinalängorna och Augustpriset 2006 blev Susanna Alakoski en viktig röst i den svenska samhällsdiskussionen. I Laina och fåglarna undersöker Susanna invandringens premisser och ger perspektiv till den pågående debatten.

 - Invandringen till Sverige har pågått i tusen år. På 1600-talet svor svenskarna över den Finska kyrkan och genom tiderna har synsätten ständigt kolliderat, ändå har de flesta bekymmer löst sig, säger Susanna Alakoski.

- Tonläget i migrationsfrågor är synnerligen högt och minnet av tyska hembiträden kort. Min förhoppning är att föreställningen ger perspektiv, kanske en smula hopp också, och lite skratt, säger Susanna Alakoski.

 Michaela Granit iscensatte den publik- och kritikerrosade föreställningen av romanen Svinalängorna som spelades både i Sverige och Finland. Ett samtal växte fram, något år senare dramatiserade de tillsammans antologin Lyckliga slut för Uppsala Stadsteater. Nu fördjupar de samarbetet i Laina och Fåglarna.

- Utgångspunkten i mitt arbete med föreställningen är ett sceniskt språk där allt är i ständig rörelse, platsen en tillfällighet, vad är från, till, hemma, borta? På väg, bryta upp eller bygga nytt? Såväl människans yttre som inre platser, våra kulturer och historier som möts berättas och vandrar vidare. Via Lainas universum kryper världen in under huden och in i den nära personliga familjeberättelsen om den sverigefinska familjen, säger Michaela Granit

 För scenografi och kostym står Karin Lind. Från 2004 har Michaela Granit och Karin Lind samarbetat med ett flertal uppsättningar i Norden, senast med den uppmärksammade föreställningen av Misantropen av Molière på Östgötateatern. 

Program - Konstnärlig ingång