Postadress
Åsögatan 200 A
116 32 Stockholm
Sverige

Arbetslokal
Alsnögatan 3
Stockholm

Namn *
Namn
           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

pic4.png

”Jag vill skapa ett vibrerande rum där berättelser lever”

Michaela granit

 

REGIssör - Scen & Film & Manusförfattare


 
 

Michaela Granit har mångårig erfarenhet av scenkonst och har varit verksam både i Sverige och internationellt sedan 1984. Hon har iscensatt både nutida dramatik och klassiska verk, och har drivit flera konstnärligt gränsöverskridande projekt. ”För mig är teater en genre där alla konstformer möts”, sa Michaela i en intervjun i Huvudstadsbladet. 

Granit utforskar ständigt teman som ska klinga in i vår samtid. Annika Hällsten om Granit ur en artikel i Huvudstadsbladet; 
”Regissören Michaela Granit borrar gärna ner sig i aktuella samtidsfrågor och älskar historier där hon får navigera bland minnen, drömmar och fantasier”. 

Genom flera breda samarbeten, teman som skaver och övertygelsen om att tragik och humor inte måste utesluta varandra har Michaela under åren skapat flera publik- och kritikerrosade uppsättningar.

Bland hennes senaste regiarbeten kan nämnas den publik och kritiker rosade uppsättningen av Misantropen av Molière på Östgötateatern, den hyllade uppsättningen av Rose av den Brittiska Dramatikern Hywel John på Svenska Teatern i Helsingfors och Mig äger ingen efter Åsa Linderborgs självbiografiska bok. Mig äger ingen sattes upp både på Stockholms Stadsteater och på Norska Riksteatret och gästspelade även i Berlin under Theatretreffen 2010.

En annan av Michaelas senast uppmärksammade iscensättningar var Svinalängorna av författaren Susanna Alakoski  i ett unikt samarbete mellan Finland och Sverige. Iscensättningen av Svinalängorna blev starten på dialog som resulterade till att Alakoski och Granit senare tillsammans dramatiserade pjäsen Lyckliga slut på Uppsala Stadsteater. Pjäsen gestaltade 17 berättelser om vardagsvåld. I det aktuella projektet Laina och fåglarna har de fördjupat samarbetet där Susanna Alakoski skrivit direkt för scen i tätt samarbete med Michaela som dramaturg, koncept och regissör. I Laina och fåglarna undersöker de invandringens premisser och ger perspektiv till den pågående debatten. Urpremiären var på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna, den 23 mars 2017, föreställningen spelas vidare på 36 orter i Sverige och gästspelade på Esbo Stadsteater 5-9 april. Föreställningen spelas i Stockholm på Unga Klara 10 och 11 maj. Nypremiär den 28 juni som sommarteater i Vagnslidret på Nynäs slott, Tystberga/Nyköping.

I mina projekt söker jag en ton där publiken kan frilägga rum för associationer, och att det uppstår en dialog och kontext till vår samtid
— Michaela Granit

Under karriären har Michaela Granit har satt upp flera uppmärksammade föreställningar vid bland annat Kungliga Dramatiska Teatern, Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Judiska teatern ,Uppsala Stadsteater, Göteborgs stadsteater, Orionteatern i Stockholm och Judiska teatern. 

Utifrån ett engagerande humanistisk utgångspunkt har hon utvecklat ett personligt, visuellt berättande
— Ellen Horn, chef på Riksteatret i Norge

Just nu utvecklar Michaela Granit sitt intresse för att också arbeta med filmproduktion. Hon är aktuell med en filmatisering av pjäsen Dream Business av Kerstin Perski för TV. Sändes våren 2016 SVT Drama. Finns att se här.

Läs mer om Michaela Granit.